Hofkapel

De geschiedenis van Hofkapel de Dors(t)vlegels gaat al meer dan 65 jaar terug. Opgericht als Dorsvlegels, uitgegroeid tot Hofkapel de Dors(t)vlegels en nog altijd even veel plezier in muziek maken.Het levensverhaal van deze kapel met een rijke historie is helaas niet kort te omschrijven. Daarom zijn wat kenmerken en hoogtepunten van deze kapel hieronder op een rijtje gezet: 

Hofkapel de Dors(t)vlegels, toen nog boerenkapel de Dorsvlegels, is opgericht in 1947 door enkele enthousiaste leden van Fanfare Aurora uit Heesch.

* De kapel is vernoemd naar de scepter van de “showdirigent”; met een echte (miniatuur) dorsvlegel leidde hij de kapel tijdens optredens.

* In 1970 stapte de boerenkapel over op wat lichtere dansmuziek. Dit orkest, The Flails en later De Aurora’s, groeide uit tot een toporkest in de omgeving.

* Met het starten van het openbaar carnaval in Heesch was er omstreeks 1973 sprake van een heuse wederopstanding van de kapel: Hofkapel de Dors(t)vlegels.

* Al weer geruime tijd staat de Hofkapel aan de zijde van Prins Procus en zijn Adjudant tijdens het openbare carnaval in Heesch.

* Op alle officiele carnavalsevenementen is de Hofkapel van de partij: van het 11-11 bal tot het Gouwe Kreuge Bal, van de Sleuteloverdracht tot het Carnavalsbal en van de Carnavalsmis tot de Verbranding van het Varken.

* De kapel kan met trots zeggen dat ze al meer dan 65 jaar plezier heeft van het instrument van het eerste uur: de echte houten grote trom; liefkozend "ons trumke" genoemd.

Zowel in binnen- als buitenland presenteert Hofkapel de Dors(t)vlegels zich aan het publiek.

* Bijna alle muziek die de Hofkapel speelt wordt “op maat” geschreven door eigen leden: Jeroen Kocken en Roel Monteiro.

Het carnavalsseizoen 2012-2013 was extra speciaal voor de Hofkapel. Prins Porcus en zijn Adjudant van dat seizoen waren namelijk Roel Monteiro en Joost Verdiesen, twee van de drie slagwerkers van de Hofkapel!

Hofkapel de Dors(t)vlegels is ook op Facebook te vinden! Houd de facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws, de agenda, foto’s en alles wat u wilt weten over de kapel. Word vriend!


 

Sponsors


 

Social media

Word vriend van Stichting Carnavalsviering Heesch:

facebook