Historie

Eind 1964 belde mij een mij toen nog onbekend persoon, Gerrit Swinkels, met de vraag of hij even mocht komen praten. Even later zaten er vier heren in mijn woonkamer: Gerrit Swinkels, Martien van Ballegoyen, Frans Verhoeven en Antoon Muller. Men ging pogingen doen om openbaar carnaval in Heesch van de grond te krijgen. Allereerst was een Prins nodig. Of ik die rol op me wilde nemen.

Deze anekdote van Sjaak Elands toont het begin van het openbare carnaval in Heesch. De heren besloten een traditie neer te gaan zetten en lieten er geen gras over groeien. Ze wilden niet zoals de omgeving ‘Prins Jan d’n Urste’ of ‘Prins Karel d’n Twidde’, maar een echte prinsennaam. Omdat men vroeger de Heeschenaren nog wel eens de Hisse Verrukus noemde, besloten ze het Latijnse woord voor varken, ‘porcus’ te gebruiken als traditionele prinsennaam. In deze varkenssfeer zochten zij naar bijpassende benamingen, en kwamen zo onder andere tot de ‘Krulkrant’ en ‘Porcellus’. Een Raad van Elf werd bij elkaar gezocht, Tiny Dufhues werd gevraagd als Adjudant en samen bezochten de heren tijdens Carnaval alle cafes van Heesch. Dit gebeurde op een platte wagen, getrokken door een tractor. Op het bordes van het gemeentehuis aan de Rijksweg vond de Sleuteloverdracht plaats. De sleutel werd aangereikt in een braadpannetje. De vier meisjes die achter de Prins en zijn gevolg aanliepen tijdens de bescheiden optocht, werden spontaan de Huppeldurskes.

De eerste vijf jaar was Sjaak Elands Prins, omdat niemand anders de rol op zich wilde nemen. Daarna heeft Tiny Dufhues deze rol twee jaar vervuld. Hierna is besloten om elk jaar een nieuwe Prins, wonend in Heesch, te benoemen. In de eerste jaren werd het openbaar carnaval in Heesch georganiseerd door een klein groepje mensen. In de jaren erna werd deze groep vrijwilligers steeds groter. Er kwamen meer tradities bij, altijd nog refererend aan de Hisse Verrukus, en de organisatie werd uitgebreid met onder andere meer Huppelpupkes (later Dansgarde), verschillende Raad van Elf leden en een Hofkapel. Ook kwam er een aparte jeugdafdeling die het openbaar carnaval voor de jeugd in Heesch voorgaat, compleet met Prins, Adjudant, Raad van Elf en Huppelpupkes.   

Op dit moment zijn er tientallen commissies bestaande uit vrijwilligers die het openbaar carnaval in Heesch een warm hart toedragen. Jaar in jaar uit organiseren zij van november tot en met maart allerlei evenementen voor jong en oud, uiteraard samen met de overkoepelende organisatie voor het gehele Hisse openbare carnaval, het Algemeen Bestuur van Stichting Carnavalsviering Heesch.